ANNONS

Att vara glömsk är ett tecken på ovanligt hög intelligens

Gabriel Pålsson Mars 30, 2018

ANNONS

ANNONS

Om du någonsin har glömt namnet på en kollega, eller gått till affären för att köpa något specifikt men sedan kommit hem utan att ha köpt den varan. Du kanske då har oroat dig över att något inte står helt rätt till.

Men du behöver inte oroa dig för det behöver inte vara något fel utan kan nämligen vara helt tvärt om.

glomsk1
Newsner

För nu har nämligen forskare gjort en studie som visar att den som ofta glömmer bort saker och ting, kan vara den som är smartare. Studien gjordes vid Universitetet i Toronto, Kanada och de har kommit fram till att ett perfekt minne inte har något att göra med intelligens.

Man brukar annars vanligtvis säga att den som kommer ihåg exempelvis multiplikationstabellen och alla släktingars födelsedagar som smartare. Men att glömma bort saker och ting kan faktiskt vara bättre.

glomsk2
Newsner

Enligt CNN, är det inte att minnas varje detalj som gör en smartare. Det är istället bättre att ha en bra överblick över helheten för både ens hjärna och ens säkerhet i längden.

Det är nämligen så att den delen av hjärnan som lagrar minnen är så smart att den medvetet sorterar bort de oviktiga detaljerna.

glomsk3
Newsner

Den hjälper oss helt enkelt att behålla det som är allra viktigast och sorterar bort saker och ting som inte är speciellt viktiga.

Man kan enklare förstå det om man tänker på att man ibland kommer ihåg någons ansikte men inte personens namn.

glomsk4
Newsner

Det kan självklart vara pinsamt att inte komma ihåg en persons namn men om man ser det från ett annat perspektiv är det enklare att förstå.

Tänk dig att du är ett rovdjur, då är det väldigt viktigt att du kan känna igen dina vänner och dina fiender. Det är också då mycket viktigare än att komma ihåg vad någon heter, vilket också är anledningen bakom sorteringen i hjärnan.

Men hjärnans smarthet tar inte slut där utan hjälper oss även att sortera bort gamla minnen som man inte längre behöver och lägger istället till nya viktigare sådana.

glomsk5
Newsner

Trots att det är bättre för oss att ha en översikt över helheten och ha en övergripande överblick, är det idag allt färre som gör det.

Med den nya teknologin behöver vi knappt komma ihåg någonting längre, för med internet och ett par klick får man svaret på nästan alla frågor. Däremot blir detaljer som hur någonting stavas eller vilken tid som man ska hämta upp kemtvätten på mer relevant.

Denna studie betyder dock inte att du kan glömma bort allting men om du råkar att glömma att köpa mjölk i affären, beror det helt enkelt på att din hjärna gör sitt jobb.

glomsk6
Newsner

Visst är det smart och fantastiskt hur hjärnan fungerar?

Dela gärna vidare om du likt oss inte hade en aning om det här tidigare!

Glöm inte att klicka på Gilla-knappen så skänker vi 2 KR till välgörenhet för varje ny Gilla-markering vi får!

Om du någonsin har glömt namnet på en kollega, eller gått till affären för att köpa något specifikt men sedan kommit hem utan att ha köpt den varan. Du kanske…

ANNONS

ANNONS